Фото REUTERS

Плани Кабінету міністрів та НКРЕКП щодо запровадження в Україні додаткового імпортного ПСО призведе до неплатоспроможності системного оператора НЕК "Укренерго" і загальної деградації генеруючих потужностей держави.

Про це заявив підприємець, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний в колонці для видання "Українська правда". "Прямо зараз планується чергова порція трешу. Регулятор НКРЕКП пропонує КМУ встановити ще одне ПСО, цього разу "імпортне". Імпортне ПСО призведе до викривлення ринку і подальшої деградації власних генеруючих потужностей. Імовірної неплатоспроможності системного оператора, який на додаток до існуючих багатомільярдних боргів за ПСО по населенню і ВДЕ матиме ще одне ПСО, яке ці борги приростить", - заявив Тинний.

Імпортне ПСО передбачає, що компенсація різниці між високою ціною імпорту та штучно утримуваною ціною електроенергії в Україні буде компенсуватися всіма споживачами солідарно через тариф на передачу, замість формування ринкових цін.

Відео дня

"В кінці, як завжди, за все заплатить нещасний український споживач. Просто не у вигляді нормальних тарифів, а через податки і інфляцію споживчих цін",- зазначає Тинний.

Він закликав уряд відмовитися від згубного рішення й виконати вимогу ЄС щодо лібералізації цін в Україні.

"Необхідно вже зараз скасувати цінові обмеження (прайс кепи) в Україні і дозволити імпорт за ринковими цінами без ПСО. Треба максимально роздержавити корумповані енерго генеруючі компанії, провести міжнародний аудит їх закупівель і сформувати Наглядові ради. Треба зупинити спіраль накопичення боргів у енергетиці, яка неминуче призведе до розвалу енергосистеми", - наголосив Ігор Тинний.