Наскільки нафтове ембарго буде суттєвим ударом для Росії? / фото REUTERS

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар вважає, що нафтове ембарго буде дуже болючим ударом для РФ.

Про це енергетичний експерт розповів в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, газ, якщо нікуди дівати, можна спалити на факелах, а з нафтою складніше.

Відео дня

"Можна скоротити видобуток, закачувати у резервуарні парки "Транснєфті" чи корпоративних видобувників до кращих часів. Але обсяги цих парків при російському обсязі експорту 230 мільйонів тонн явно не дозволять накопичувати на багато місяців наперед. Глушити свердловини при падіння попиту можна, але далеко не всі з них можна відновити потім", - пояснив Гончар.

Також він нагадав, що основну частину надходжень енергетичного експорту Росія отримує за рахунок нафти та нафтопродуктів.

"Якщо порівняти, то минулого року РФ продала нафти разом з нафтопродуктами на 180,1 мільярдів доларів США, газу на 55,5 мільярдів, а вугілля на 17,6 мільярдів. Тому надходження від нафти - основне джерело, що живить російську агресію", - заявив експерт.

Як повідомляв УНІАН, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про шостий пакет санкцій проти Росії за неспровоковане вторгнення в Україну. До нього ввійшла й пропозиція поетапного нафтового ембарго.

Вас також можуть зацікавити новини: