В Україні після відкриття ринку газу може подорожчати "блакитне паливо" / фото УНІАН

Ціни на газ в Україні підуть вгору після відкриття ринку газу для населення з 1 серпня, але завдяки заповнювання підземних сховищ газу (ПСГ) це станеться не так стрімко, як могло б бути.

Читайте також"Нафтогаз" назвав умови продажу газу для населення після закінчення спецзобов'язань

Про це в коментарі УНІАН сказав президент Асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мізовець.

Відео дня

"Думаю, що ціни підуть вгору після відкриття ринку газу тому, що ринок відкривається влітку, коли ціна найнижча. У ринковій сфері завжди до моменту початку опалювального сезону і далі ціна зростає. Це об'єктивний процес, уникнути його неможливо", - сказав він.

За словами експерта, якимось чином, змінюючи постачальника, обійти загальну тенденцію до зростання також неможливо. Але водночас суттєві запаси газу в українських ПСГ і загальносвітова сприятлива ситуація за цінами нададуть стримуючий ефект на зростання вартості блакитного палива.

"З позитивних моментів, які, як мінімум, згладять це зростання, - то, що загальносвітова тенденція цін на енергоносії дуже хороша для споживачів. Ціни низькі й довго ще будуть низькими тому, що спад в промисловості. Плюс заповненість газом сховищ через те, що попередня зими була дуже теплою. в Європі сховища практично заповнені, і зростання запасів в наших сховищах теж говорить про те, що тенденція буде продовжуватися. Газа дуже багато. у будь-якому випадку ця маса ресурсу буде трохи тиснути на ринок і не давати рости ціною, як це було в деякі періоди", - пояснив він.

Мізовец також зазначив, що на якість газу, яке отримує споживач, не зможе вплинути зміна постачальника, що можна здійснювати в рамках відкриття конкурентного ринку газу для населення.

"Ні від чого якість газу не залежить. Йдеться про одне й те ж ресурсі, який приходить з однієї й тієї ж труби. Тому якість газу, який буде постачати компанія поточна або будь-яка інша, жодним чином не зміниться. У газотранспортній системі весь газ відповідає державним стандартам ", - додав експерт.

За його словами, постачальники газу населенню в конкурентному ринку можуть боротися між собою ціною своїх послуг, сервісом і швидкістю реагування на запити споживача.

Як повідомляв УНІАН, з 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно вибирати собі постачальника газу. Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСО) держкомпанії НАК "Нафтогаз України".

Таким чином, вартість газу для населення тепер буде визначати ринок.