З 1 серпня ринок газу для населення стане відкритим / фото УНІАН

Після відкриття ринку газу для населення з 1 серпня найбільша в Україні державна газодобувна компанія «Укргазвидобування» має певну частину видобутого ресурсу продавати на біржі, для забезпечення прозорого ціноутворення та запобігання демпінгу з боку групи компаній «Нафтогаз України», заявив у ході конференції UKRAINIAN GAS OPEN голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.

«Ми розуміємо, що продаж ресурсу «Укргазвидобування» за ціною нижче ринкової, призведе до перекосу ринку. Більшість приватних постачальників продають ресурс, який купують на прозорих торгах у Європі, і його вартість завжди буде вищою від ціни ресурсу внутрішнього видобутку. Правильно було б частину внутрішнього видобутку випускати у вільний ринок і продавати газ, виходячи з біржових цін», - сказав він.

Компан зазначив, що влада повинна визначитися, чи буде газ, який видобувається в Україні, йти на потреби соціально незахищених категорій споживачів за певною економічно обґрунтованою ціною.

Відео дня

«Держава повинна прийняти рішення: або вона регулює ціни для соціально незахищених категорій споживачів, або скасовується регулювання і працюють виключно ринкові механізми ціноутворення», - пояснив експерт.

За словами Компана, після відкриття ринку газу для населення доступ до ресурсу «Укргазвидобування» на рівних ринкових умовах повинні отримати всі постачальники, які працюють з населенням.

«Постачальники, які працюють з населенням повинні розуміти, що вони завжди можуть звернутися до видобутку і отримати вітчизняний ресурс», - зазначив голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

Читайте також"Нафтогаз" підвищує ціну на газ для населення

Присутній на конференції президент асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мизовець зазначив, що з відкриттям ринку газу вивільняється більше 6,5 млрд куб. м газу, і це той обсяг, який «Укргазвидобування» може продавати на біржі.

«Це цікавий ринковий механізм для того, щоб всі, хто має можливість цей газ купити і поставити своїм споживачам, могли цим скористатися. Він діє для того, щоб визначити реальну ціну товару у конкретний момент. Оскільки зараз весь обсяг йде на «Нафтогаз» з фіксованою ціною», - сказав Мизовец.

«Після запуску ринку газу для населення, мені здається – це один з обов'язкових елементів для побудови чіткого механізму ціноутворення. Є сенс, можливо, частково обсяги «Укргазвидобування» продавати на біржових майданчиках, а можливо взагалі прийняти вольове політичне рішення про продаж всього зайвого газу, який більше не потрібен для потреб населення», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня Кабінет міністрів України в черговий раз продовжив покладання на НАК «Нафтогаз України» спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами (ПСО) для потреб населення - до 1 серпня 2020 року.

22 липня Кабінет міністрів України затвердив постанову, якою Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» визначена постачальником останньої надії у рамках відкриття конкурентного ринку газу для населення протягом трьох років. Цінова пропозиція «Газопоставляючої компанії «Нафтогаз України» склала 2711,86 грн за тис. куб. м з ПДВ з націнкою 0%.