Український уряд обговорює можливість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, а саме електрику і газ. Попри постійні обіцянки влади не чіпати платіжки до завершення війни, такий варіант все ж опинився на столі у можновладців після наданих США пропозицій щодо лібералізації ринку газу та електрики в України.

Лібералізація ринку означає, що енергетичні компанії отримають можливість вільно змінювати тарифи на свої послуги, якщо на це є економічне обґрунтування. Тобто, об’єктивні фактори зростання складових ціни.

Варто нагадати, що зараз майже всі ціни в енергетиці регулюються владою. Наприклад, Кабінет міністрів постановою встановлює розцінку на електрику для громадян, а газовий тариф від "Нафтогаз України" фіксується на рік також на підставі відповідних вказівок зверху.

Відео дня

Тариф на опалення, холодну і гарячу воду встановлює начебто незалежний регулятор - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Однак, на практиці усе працює інакше. У липні НКРЕКП хотіла підвищити вартість послуг водоканалів, що вже не перший рік за діючих тарифів ледь зводять кінці з кінцями, проте, виходячи з подальшої реакції уряду та президента стало зрозуміло, що якщо можновладцям не подобаються незалежні рішення "незалежного" регулятора, їх просто відміняють.

Тарифи компаній, які надають українцям комунальні послуги, повністю контролюються владою, тому вони залишаються нижче ринкових.

Рахунки за світло і газ за кордоном у декілька разів вищі за українські

Саме це давно не влаштовує міжнародних партнерів України, від чиїх грошей наразі критично залежна наша державна казна. Адже американські та європейські споживачі платять за газ та електрику не по фіксованим розцінкам, а за ціною, яку пропонує ринок на поточний момент, і якщо газ на європейській біржі стрибає, скажімо, з 500 до 2500 тисяч доларів за тисячу кубометрів, то платіжки споживачів, відповідно, збільшуються у п’ять разів. Звичайно, що не всі здатні платити високі ціни, деякі отримують субсидії. Проте, є очевидний факт, що рахунки за світло і газ за кордоном у декілька разів вищі за українські.

В європейських країнах електроенергія коштує від 0,085 до 0,2 євроцентів за кіловат-годину (3-8 гривень), в Україні – 2,64 гривні. Різниця в цінах на газ – ще разючіша: від 20 до 60 гривень за кубометр в Європі проти фіксованих 7,96 гривень в Україні.

Звичайно, не можна порівнювати два, по суті, різні світи, адже доходи українців і наших спонсорів сильно різняться: ВВП на душу населення в США складає 70 тисяч доларів, в Німеччині - $40 тисяч, а в Україні ж - не дотягує і до п’яти тисяч доларів. Проте створення ліберального енергетичного ринку, тобто, іншими словами, ринку із вільними тарифами – це одна із умов вступу України до Європейського союзу та отримання коштів. Тож рано чи пізно нам доведеться потихеньку переходити на ринкові рейки. Питання тільки коли?

Українська влада неодноразово обіцяла не підвищувати тарифи під час війни і навіть прийняла відповідний мораторій. Проте, згодом стало зрозуміло, що із такими гарантіями варто чекати сюрпризів.

Ніщо не завадить переглянути ціну на світло із нового року

З 1 червня тариф на електрику був підвищений з 1,44 та 1,68 гривень до 2,64 гривень за кіловат-годину. До речі, діятиме він до 31 грудня цього року. Тобто, ніщо не завадить переглянути ціну на світло із нового року. А пояснення для населення знайдеться. Безпрограшний варіант – задля відновлення енергетичної інфраструктури після обстрілів росіян, яких очевидно не оминути і в цьому сезоні.

Крім того, за час війни НКРЕКП вже двічі приймало рішення про підвищення тарифів водоканалів і двічі відміняло його.Не виключено, що після опалювального сезону водопостачальні підприємства таки "дотиснуть" владу до вирівнювання тарифів до рівня більш економічно обґрунтованих.

Поки йде війна, навряд чи уряд наважиться надати повну свободу цінам на електрику, газ, воду та тепло. Бо населення це не потягне і просто перестане платити за надавані послуги.

Зростання може бути суттєвим: електрика - плюс 50 відсотків вартості, вода – плюс 40 відсотків

Проте, збільшуватись комунальні тарифи до завершення війни ще будуть, і ця динаміка залежатиме від її тривалості. Якщо бойові дії будуть продовжуватись і весь наступний рік, то навесні чи навіть ще раніше влада повернеться до питання підвищення вартості електроенергії і води, бо енергокомпанії знову попросять кошти на відновлення, закупівлю матеріалів та, зрештою, підготовку до наступної зими. Зростання може бути суттєвим: електрика - плюс 50 відсотків вартості, вода – плюс 40 відсотків до діючих тарифів.

Газові тарифи так само мають шанс зрости. Проте, якщо "Нафтогаз", буде обходитись без імпортного газу, який купується за валюту на європейських хабах, то ціни можуть переглянути мінімально – на 10-15 відсотків.

Тож не варто приймати на віру слова уряду та президента про те, що комунальні тарифи залишаться незмінними аж до нашої Перемоги. Схоже на те, що вони не спроможні їх стримати.

Ганна Бредіхіна