У Міненерго розповіли, що чекає на Україну в разі припинення постачання палива з Білорусі

Міністерство розробляє законопроект "Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів".

Україна здатна самостійно забезпечити себе необхідним обсягом нафтопродуктів у разі скорочення поставок палива з Білорусі.

Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики, про це йшлося 31 травня на нараді з представниками Мінекономіки, "Укрзалізниці", Адміністрації морських портів (АМПУ), виробниками та трейдерами нафтопродуктів і скрапленого газу, а також профільними асоціаціями.

Читайте такожУ червні Україна отримає з Білорусі в п'ять разів менше місячної норми бензину

"В ході наради виробники запевнили, що мають достатній потенціал для нарощування виробництва нафтопродуктів, виробничим потужностям знадобиться близько 10 днів для виходу на необхідні обсяги", - сказано в повідомленні.

Представники "Укрзалізниці" та АМПУ, своєю чергою, підтвердили готовність до збільшення обсягів перевезень та перевалки ресурсів у разі потреби.

"Ми тримаємо руку на пульсі. Будь-яка прогнозована ситуація щодо обмеження імпорту не повинна призвести до кризових явищ на ринку. Наші виробники готові збільшувати виробництво. Міненерго також готове швидко реагувати, щоб не залишити стратегічні підприємства і споживачів без нафтопродуктів. Разом з тим, якщо не виникне кризових явищ, ринок здатний самостійно врегулювати питання диверсифікації імпорту і маршрутів поставок нафтопродуктів", - цитує прес-служба заступника міністра енергетики Максима Немчинова.

За інформацією прес-служби, окремим напрямком для зменшення залежності від імпортних поставок нафтопродуктів є формування резервів нафти та нафтопродуктів.

В цей час Міненерго разом з Держрезервом та іншими центральними органами виконавчої влади за участю фахівців Енергетичного співтовариства розробляють законопроект «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів».

Санкції проти Білорусі після скандалу з літаком Ryanair

  • Після примусової посадки літака і затримання в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича Україна 26 травня закрила авіасполучення з Білоруссю.
  • Обмеження на польоти в білоруському повітряному просторі також ввели в Євросоюзі.
  • Пізніше до жовтня 2021 року Україна заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Білоруська нафтова компанія (БНК) не підтвердила номінації на поставки в Україну бензину А-95 на червень. При цьому бензин марки А-92 буде поставлений в повному обсязі. Причини такого рішення білоруської сторони поки невідомі.
  • Експерти заявили, що припинення поставок бензину з Білорусі у відповідь на українські санкції призведе до дефіциту і зростання цін.
  • 28 травня 2021 року в Мінекономіки прокоментували зупинку поставок бензину з Білорусі.
  • 28 травня 2021 року в Білорусі спростували заяву про зупинку поставок бензину А-95 в Україну.
  • 31 травня 2021 року стало відомо про те, що в червні Україна отримає з Білорусі у п'ять разів менше місячної норми бензину.