Припинення поставок бензину в Україну з Білорусі може призвести до дефіциту пального і зростання цін / фото УНІАН Володимир Гонтар

Білоруська нафтова компанія (БНК) в червні поставить в Україну близько 10 тис. тонн бензину марки А-95, при тому, що нормативна щомісячна поставка становить більше ніж 50 тис.тонн.

Про це повідомив директор "Консалтингової компанії А-95" Сергій Куюн, посилаючись на своє джерело в БНК.

Читайте такожПрипинення поставок бензину з Білорусі призведе до дефіциту та зростання цін - експерти

Відео дня

"За великим рахунком, 10 тис. тонн не сильно відрізняється від нуля, але все ж", - написав він у Facebook.

Куюн також повідомив, що українські компанії вже викупили весь вільний обсяг бензину на литовському нафтопереробному заводі Orlen Lietuva, а деякі трейдери вже підписали контракти на поставки по морю. Також, додав він, певний обсяг бензину буде проведений на Кременчуцькому НПЗ.

Припинення поставок бензину в Україну з Білорусі може призвести до дефіциту пального і зростання цін.

Експерти вважають, що поведінка очолюваної непередбачуваним Олександром Лукашенком Білорусі викликана, скоріше, не бажанням помститися українцям за закриття свого повітряного простору для білоруського авіаперевізника, а необхідністю уникнути дефіциту пального на внутрішньому ринку.

Через санкції уряду США, накладені на білоруський "Нафтан", які набудуть чинності 3 червня, російські компанії "Роснефть" і "Сургутнефтегаз" відмовилися постачати нафту суб'єкту, що знаходиться під санкціями. Таким чином, один з двох білоруських нафтопереробників опинився "не при справах", а другий - Мозирський НПЗ, скоро йде на плановий ремонт.

Санкції проти Білорусі після скандалу з літаком Ryanair

  • Після примусової посадки літака і затримання в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича Україна 26 травня закрила авіасполучення з Білоруссю.
  • Обмеження на польоти в білоруському повітряному просторі також ввели в Євросоюзі.
  • Пізніше до жовтня 2021 року Україна заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Білоруська нафтова компанія (БНК) не підтвердила номінації на поставки в Україну бензину А-95 на червень. При цьому бензин марки А-92 буде поставлений в повному обсязі. Причини такого рішення білоруської сторони поки невідомі.
  • Експерти заявили, що припинення поставок бензину з Білорусі у відповідь на українські санкції призведе до дефіциту і зростання цін.
  • 28 травня 2021 року в Мінекономіки прокоментували зупинку поставок бензину з Білорусі.
  • 28 травня 2021 року в Білорусі спростували заяву про зупинку поставок бензину А-95 в Україну.