Україна надасть Молдові в "борг" газ для подолання енергетичної кризи

Молдова вже ввела режим надзвичайного стану.

Рада національної безпеки та оборони України доручила Кабінету міністрів розглянути питання щодо виділення Молдові певного обсягу природного газу для подолання кризової ситуації в енергетиці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це секретар РНБО Олексій Данілов повідомив на брифінгу після сьогоднішнього засідання Радбезу.

За його словами, сьогодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль отримав листа від голови уряду Молдови Наталії Гаврилиці з проханням виділити певний обсяг газу для подолання кризової ситуації.

"Молдова просить певний обсяг газу на такий складний період. Ми вважаємо, що можемо дозволити це зробити. І ми кажемо, що цей газ буде постачатися не за гроші, цей газ буде переданий на певний період, щоб Молдова цей газ нам повернула. У нас є певні й власні зацікавленості в тому, щоб у Молдові був газ, тому що ми поєднані в єдину систему, у нас є певна територія, яка живиться з території Молдови, тому ми маємо допомогти нашим друзям, нашим сусідам", - сказав він.

Читайте такожУкраїнцям анонсували нові платіжки за комуналку: що в них змінитьсяЯк повідомляв УНІАН, у Молдові депутати парламенту проголосували за введення в країні режиму надзвичайного стану строком на 30 днів - з 22 жовтня до 20 листопада через газову кризу.

За словами прем'єра Молдови, на цей час немає остаточної домовленості з "Газпромом" про постачання, а також немає впевненості, що в підсумку договір буде укладено. На газовому ринку Молдови спостерігається дефіцит газу в 16 млн кубометрів, а необхідні обсяги газу в жовтні покриті на 67%. У газотранспортній мережі тиск досяг критичного рівня, що загрожує функціонуванню газових систем.