Ціни на електроенергію незабаром зростуть / фото УНІАН, Максим Поліщук

Підвищення цін на електроенергію для населення - привід для таких розмов створив Кабмін. У квітні сплив термін постанови, якою передбачалося встановлення фіксованих цін на електроенергію для населення. Дію цієї постанови продовжено на місяць.

Тобто, тепер треба вибрати: або підвищити ціну для населення з 1 червня або ще на якийсь період продовжити дію постанови, що передбачає фіксовану ціну на електроенергію. Що може обрати Кабмін, розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев в ефірі 1+1.

За його словами, найімовірніше буде підвищення цін - якщо не з 1 червня, то з 1 липня. Адже на сьогодні немає інших джерел, які б дозволили відновити нашу енергосистему. Наразі енергокомпанії не можуть працювати собі у збиток.

"На жаль, єдиним виходом із ситуації, що склалася, є підвищення цін. Підвищувати ціни до 5-10 грн за кВт/год - це непідйомне зростання для більшості домогосподарств. Тому зараз пропонується кілька варіантів зростання вартості енергоносіїв, зокрема підвищення цін з 1,44-1,68 грн за кВт/год до 2,4-2,8 грн за кВт/год", - каже експерт.

За його словами, існують й інші варіанти, але це не означає, що Кабмін забуде про ті верстви населення, які не в змозі оплачувати комунальні послуги. Також, ймовірно, буде якесь корегування для населених пунктів поблизу лінії фронту.

"Це рішення (про підвищення цін на електроенергію, - УНІАН.) буде достатньо зваженим. Тому я не можу дати будь-яких гарантій того, що підняття цін буде з 1 червня. Може, воно буде відтерміноване", - зазначив Рябцев. 

Який на сьогодні діє тариф на електроенергію в Україні

25 квітня 2023 року уряд продовжив дію чинного тарифу на електрику для населення до 31 травня.

Зараз для українців тариф на електроенергію становить 1,44 гривні за кіловат-годину при споживанні до 250 кіловат та 1,68 гривні – у разі споживання понад 250 кіловат-годин на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: