"Можемо повторити": голова "Нафтогазу" пригрозив "Газпрому" новим арбітражем

Напередодні стало відомо, що Україна зупиняє транзит газу через станцію на Луганщині, яка опинилася на окупованій території.

Голова правління НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко пригрозив російському "Газпрому" новим арбітражем у випадку несплати за транзит газу.

Про це Вітренко написав у себе в Facebook.

"Пригадується мені, що у 2019 році ми з Міллером підписали транзитний контракт з положенням "качай або плати". Тому чи подавати газу для транзиту - це право "Газпрому" вирішувати. А от платити, навіть якщо не подаєш газ - це обов’язок за контрактом. Якщо не буде оплати, виглядає так, що має бути новий арбітраж. "Можем повторить", - зазначив він.

З чого все почалося

Напередодні компанія "Оператор ГТС України" заявила, що з 11 травня Україна зупиняє транзит газу через станцію на Луганщині, яка опинилася на тимчасово окупованій Росією території. Через цей пункт здійснюється поставка третини обсягу газу до Європи. Причина зупинки - втручання окупантів у роботу станції та унеможливлення контролю за нею з боку компанії.

У "Нафтогазі" після цього заявили, що Україна більше не несе відповідальності за транспортування газу через окуповані Росією території, і "Газпром" був належним чином повідомлений про це.

Натомість у "Газпромі" кажуть, що не бачать перепон для продовження транзиту газу через Україну в звичному режимі.