ДФС пропонує враховувати дані перевірок щодо неоформлених працівників / фото УНІАН

Державна фіскальна служба (ДФС) пропонує враховувати дані перевірок роботодавців на предмет законодавчо оформлених трудових відносин зі своїми співробітниками при нарахуванні або відмові в нарахуванні житлових субсидій та інших соціальних виплат.

Читайте такожСума субсидій на комуналку в 2018 році скоротилася в півтора раза

Зокрема, як повідомили в прес-службі ДФС, у вересні-грудні минулого року, після посилення Фіскальною службою контрольних заходів за тіньовою зайнятістю, роботодавці легалізували працю 1,9 млн найманих працівників, а за результатами проведених органами ДФС спільно з управліннями Держпраці перевірок щодо дотримання трудового законодавства роботодавцями, які мають найбільший ризик використання неоформленої праці, офіційно працевлаштовано 2,9 тис. осіб.

Відео дня

«Інформація, яку ми отримали за результатами проведеної роботи, показала необхідність подальшого проведення таких заходів одночасно з налагодженням ефективної взаємодії з органами влади для використання встановлених фактів при нарахуванні різних видів соціальної допомоги», - цитує прес-служба виконувача обов'язків голови ДФС Олександра Власова.

Зокрема, за його словами, отримана при проведенні контрольних заходів інформація про неоформлених найманих працівників та виплату їм доходів може використовуватися при призначенні, відмові в призначенні або перегляді житлових субсидій, допомоги з безробіттю та інших виплат.

Також повідомляється, що з цією метою ДФС взяла участь у розробці проекту розпорядження про проведення заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості населення у сферах торгівлі та громадського харчування, будівництва, сільського господарства, транспортних перевезень, медичного обслуговування, надання послуг.

Розроблений проект спрямований на розгляд у Міністерство фінансів і передбачає обмін інформацією між ДФС, Міністерством соціальної політики, Держслужбою з питань праці, Держслужбою зайнятості та Пенсійним фондом України про факти виявлення неоформлених трудових відносин.

Як повідомляв УНІАН, ДФС в рамках впроваджених у вересні минулого року заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, забезпечила надходження до державного бюджету додаткових 1,3 млрд грн.

Частка тіньового сектору в Україні, за експертними оцінками, становить від 30 до 40% економіки.