Фіскальна служба продовжує боротися з тіньовою зайнятістю в Україні / фото segodnya.ua

Державна фіскальна служба України (ДФС) у рамках впроваджених у вересні минулого року заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, забезпечила надходження додаткових 1,3 мільярда гривень до державного бюджету.

Читайте такожУ Мінекономрозвитку відзвітували: українська економіка виходить із тіні

Зокрема, як повідомили в прес-службі ДФС, до держбюджету перераховано понад 590 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, 49 мільйонів гривень - військового збору, 727 мільйонів гривень єдиного внеску та 27 мільйонів гривень єдиного податку.

Відео дня

"Проведені заходи дозволили не тільки збільшити відрахування в бюджет, але і забезпечити захист прав найманих працівників щодо оплати їх праці, виявити та усунути факти прихованої зайнятості, залучити до державної реєстрації громадян як суб'єктів господарювання. Це - один з кроків захисту інтересів найманих працівників, оскільки саме вони, в першу чергу, повинні бути зацікавлені в легальних відносинах з роботодавцем. Адже "тіньова зарплата" має негативні наслідки, зокрема, відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника", - цитує прес-служба виконуючого обов'язки голови ДФС Олександра Власова.

У вересні-грудні минулого року роботодавці легалізували працю 1,9 мільйона найманих працівників, а за результатами проведених органами ДФС спільно з управліннями Держпраці перевірок щодо дотримання трудового законодавства роботодавцями, які мають найбільший ризик використання неоформленої праці, офіційно працевлаштовано 2,9 тисячі найманих працівників.

Також повідомляється, що ДФС взяла участь у розробці проекту розпорядження про проведення заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості населення в сферах торгівлі і громадського харчування, будівництва, сільського господарства, транспортних перевезень, медичного обслуговування, надання послуг.

Розроблений проект направлений на розгляд в Міністерство фінансів і передбачає обмін інформацією між ДФС, Міністерством соціальної політики, Держслужбою з питань праці, Держслужбою зайнятості та Пенсійним фондом України про факти виявлення неоформлених трудових відносин.

Як повідомляв УНІАН, частка тіньового сектора в Україні, за експертними оцінками, складає від 30 до 40% економіки.

5 вересня 2018 року Кабінет міністрів України прийняв розпорядження "Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення". За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, розпорядження передбачає місячну роз'яснювальну роботу про те, які штрафи передбачені за неоформлення працівників на підприємстві.