Причиною мита став факт демпінгу при імпорті в Україну кухонної солі / фото pixabay.com

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про застосування антидемпінгових заходів стосовно солі кухонної виварної сорти екстра і ламп розжарювання походженням з Республіки Білорусь, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Читайте такожСША можуть скасувати мита на китайські товари - ЗМІ

Згідно з повідомленням, у відповідь на скаргу компанії "Руссоль-Україна" в листопаді 2017 року міжвідомча комісія почала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну з Республіки Білорусь виварної солі сорту екстра.

Відео дня

"У ході розслідування встановлено факт демпінгу при імпорті в Україну виварної кухонної солі. Відповідно, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про застосування антидемпінгового мита на рівні 11,85% для експортерів з Білорусі строком на п'ять років", - сказано в повідомленні.

Разом з тим ВАТ "Мозырьсоль" (Білорусь) взяло на себе добровільне цінове зобов'язання, де запропонував припинити демпінговий імпорт шляхом встановлення мінімальних цін експорту до України окремих категорій товару. Міжвідомча комісія визнала добровільне цінове зобов'язання задовільним і прийняв рішення не застосовувати остаточні антидемпінгові заходи щодо імпорту в Україну кухонної солі виробництва даного підприємства.

Що стосується антидемпінгового розслідування щодо ламп розжарювання потужністю не більше 200 Вт і напругою більше 100 В, то воно було відкрито у відповідь на заяву Львівського электролампового заводу "Іскра" в грудні 2017 року.

"Брестський електроламповий завод (єдиний білоруський виробник ламп розжарювання) запропонував надати добровільне письмове зобов'язання про перегляд його ціни. Однак запропонована мінімальна ціна експорту Брестського електролампового заводу недостатня для усунення демпінгу та шкоди для національного виробника. Тому Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення застосувати антидемпінгове мито в розмірі 17,73% до імпорту ламп розжарювання походженням з Білорусі", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, товарообіг між Україною і Білоруссю в 2017 році склав 4,6 мільярда доларів, продемонструвавши зростання на 20%.

Президент України Петро Порошенко вважає, що потенціал товарообігу між Україною та Білоруссю становить близько 10 мільярдів доларів на рік.