З 2016 року митниці ДФС безкоштовно видають сертифікати на перевезення товару EUR.1 / фото УНІАН

Українські митниці з 1 січня 2016 року - початку дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом (ЄС) і станом на кінець 2018 року видали 219 тисяч сертифікатів форми EUR.1 на товари українського походження, що поставляються в країни ЄС.

Читайте такожЕкспорт українських товарів зріс до $43 мільярдів

Як повідомили в прес-службі Державної фіскальної служби України (ДФС), тільки в січні цього року митниці видали українським експортерам 9 707 даних сертифікатів.

Відео дня

Згідно з повідомленням, для отримання преференційного доступу на ринок ЄС в рамках зони вільної торгівлі українському експортеру необхідно підтвердити походження товару з України та отримати сертифікат з перевезення товарів форми EUR.1, який видається безкоштовно на кожну партію товару, і до якої застосовуються пільги зі сплати мита.

На офіційному сайті ДФС розміщена інтерактивна карта України з місцями видачі вищезазначених сертифікатів і опублікований перелік підрозділів митниць, уповноважених видавати ці документи.

У повідомленні наголошується, що при цьому існують випадки, коли наявність сертифіката форми EUR.1 для отримання преференційного доступу на ринок ЄС не потрібна. Зокрема, це правило поширюється у разі, коли експортер має статус уповноваженого (схваленого); загальна фактурна вартість партії товарів не перевищує 6000 євро - в цьому випадку експортер самостійно декларує походження товарів з України у декларації, інвойсі; в країнах ЄС товари обкладаються за нульовою ставкою ввізного мита (за винятком положень Правил походження за кумуляції та квот).

«Для спрощення і прискорення митного оформлення товарів, що експортуються з України в країни ЄС, в Україні запроваджена європейська модель «уповноваженого» експортера, який має можливість без оформлення сертифіката на перевезення товару EUR.1 самостійно декларувати преференційне походження товарів на комерційних документах», - наголошується в повідомленні.

За даними прес-служби, станом на 1 лютого цього року статус уповноваженого експортера отримало 231 підприємство, яке експортує свою продукцію в країни ЄС на спрощених умовах.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2016 року митниці ДФС безкоштовно видають сертифікати на перевезення товару EUR.1 відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом в повному обсязі набула чиннсті з 1 січня 2016 року.