Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко окреслив пріоритетні напрями у розвитку торгівлі між Україною та ЄС, серед яких посилена митна співпраця, укладення угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції та адаптація законодавства у сфері санітарних і фітосанітарних заходів Про це Порошенко написав у Facebook. 

Читайте такожУкраїна наторгувала зі світом на мінус $10 мільярдів

«Три роки тому запрацювала поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі Україна-ЄС! Розпочався процес повномасштабної економічної інтеграції нашої держави до спільного європейського ринку», - нагадав він.

Відео дня

За словами президента, «за час дії зони вільної торгівлі обсяг нашої торгівлі з Євросоюзом зріс на 40%. Частка ЄС в експорті української продукції сягнула історичного максимуму у 42,5%. Якісно змінилася структура українського експорту в бік продукції з доданою вартістю, частка якої становить 43% експорту в ЄС». 

На переконання глави держави, вільна торгівля з Євросоюзом стала поштовхом до проведення та завершення переговорів про ЗВТ з іншими великими торговельними державами світу, такими як Канада, Ізраїль, Туреччина.

Порошенко відзначив, що з 1 січня цього року ЗВТ з ЄС отримує новий потужний імпульс через початок застосування Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

«Наші наступні пріоритети у розвитку торгівлі з ЄС – це посилена митна співпраця, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, адаптація законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, офіційно Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом набула чинності 1 вересня 2017 року, однак за фактом вона застосовується в повному обсязі з 1 січня 2016 року. Угода покриває як торгівлю товарами, так і торгівлю послугами, державні закупівлі, а також поступове приведення законодавчої бази України до європейських стандартів для інтеграції в економічний простір ЄС.