Нацбанк послабив валютне регулювання / фото УНІАН

Національний банк України послабив валютне регулювання для небанківських фінансових установ та юридичних осіб-нерезидентів, мотивуючи це покращенням інвестиційної привабливості нашої країни і посиленням конкуренції на фінансовому ринку.

Читайте такожЗаробітчани за рік переказали до України майже $11 мільярдів

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №52, яка набирає чинності завтра, 30 березня.

Відео дня

Згідно з документом, тепер фінансові компанії зможуть встановлювати власний курс для перерахунку валютних переказів фізичних осіб в гривневий еквівалент замість використання курсу обслуговуючого банку.

Крім того, Нацбанк дозволив компаніям-нерезидентам конвертувати гривневі кошти у валюту протягом дня нарівні з резидентами, які отримали таке право з 7 лютого.

Крім цього, регулятор уточнив норми накопичення юрособами-резидентами валюти для погашення боргових зобов'язань перед нерезидентом за кредитним договором.

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий Закон «Про валюту і валютні операції», який передбачає послаблення близько тридцяти обмежень на валютному ринку.

У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами і дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищений у 10 разів.

Також з 7 лютого бізнес може репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 млн євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знижена до 30%.