Зеленський має намір підтримувати незалежність НБУ / фото УНІАН

Новообраний президент України Володимир Зеленський вважає своїм пріоритетом забезпечення макроекономічної стабільності в Україні шляхом незалежності Національного банку (НБУ) і співробітництва з ключовим кредитором нашої країни Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Як сказано в офіційному Telegram-каналі команди Зеленського, про це новообраний глава держави сказав під час зустрічі 14 травня з керівниками провідних іноземних банків в Україні (FLIFI): Raiffaisen Bank Aval, Pravex-Bank - Intesa Sanpaolo, Ukrsibbank - BNP Paribas, Credit Agricole, City Group, SEB, Piraeus, Credit West Bank, ProCredit Bank, Alfa Bank, Deutsche Bank, а також з представниками Незалежної асоціації банків України.

Читайте такожНацбанк хоче зберегти низку обмежень на валютному ринку

Відео дня

На зустрічі також були присутні представники команди новообраного президента Айварас Абромавічус, Олександр Данилюк, Андрій Богдан, Іван Баканов, Вікторія Страхова.

"Новообраний президент підкреслив, що вважає пріоритетним забезпечення макроекономічної стабільності через незалежність НБУ, співпрацю з МВФ і дотримання зваженої політики у сфері публічних фінансів", - сказано в повідомленні.

У повідомленні з посиланням на Зеленського також зазначається, що новообраний президент наголосив на необхідності забезпечити прозорі і однакові правила гри, як для приватних, так і для державних банків, а також підтримав реформу корпоративного управління в держбанках, яка усунула б політичний вплив на них.

Також Зеленський висловив надію на зменшення ставок за банківськими кредитами, як для корпоративного бізнесу, так і для домогосподарств, що допоможе розвитку економіки.

"Зменшення ставок за кредитами стане поштовхом до економічного зростання. Оскільки зараз люди налякані і не довіряють банкам", - наводяться в повідомленні слова Зеленського.

Крім того, новий глава держави запевнив, що виступить гарантом кожному великому інвесторові, а також підтримав думку банківського співтовариства, що наріжним каменем для забезпечення економічного зростання та залучення іноземних інвестицій є судова реформа та забезпечення захисту прав інвесторів і кредиторів.

У свою чергу, керівники банків висловили підтримку ініціатив новообраного президента та готовність співпрацювати.

Так, голова Форуму провідних міжнародних фінансових установ Тарас Кириченко зазначив, що банкіри очікують від Зеленського підтримки і незмінності розпочатих НБУ реформ, реформи судової системи та пошуку точок економічного зростання.

"У поточній ситуації надзвичайно важливо, щоб банки більше кредитували реальний сектор економіки, щоб кредити були більш доступними для відповідальних позичальників і домогосподарств. Для цього необхідно повністю реалізувати судову реформу і надати максимальний захист інвесторам і кредиторам української економіки", - наводяться в повідомленні слова Кириченка.

Як повідомляв УНІАН, раніше новообраний президент України Володимир Зеленський назвав пріоритетами у своїй роботі перемогу над корупцією, демонополізацію в енергетиці і деолігархізацію в засобах масової інформації.

Раніше член команди, радник з банківської діяльності Зеленського Вікторія Страхова назвала ключові плановані реформи банківського і фінансового сектора, серед яких, зокрема, збільшення обсягу корпоративних кредитів і кредитів для створення бізнесу за зниженими ставками, створення можливості придбання житла в кредит для молодих сімей, а також забезпечення гарантії захисту прав користувачів фінансових послуг та переведення більшості цих послуг в діджитал формат.