Ілюстрація REUTERS

Україні необхідно залишатися в програмі з Міжнародним валютним фондом для збереження фінансової стабільності, вважає радник президента з макроекономічної політики, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Читайте такожСпівпраця з МВФ, Світовим банком та ЄБРР буде продовжена – Данилюк

"Країна має залишатися в програмі. Для того, щоб відмовитися від МВФ, потрібні колосальні притоки інвестицій", - сказав Устенко в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

За його словами, нарощування інвестицій - це здійсненне завдання, що вимагає покращення бізнес-клімату, і в новітній історії України були періоди отримання 10 мільярдів доларів інвестицій на рік, але прогноз на цей рік - лише 1,5 мільярда доларів.

"Не обов'язково бути в програмі МВФ, якщо швидко робити реформи та отримувати інвестиції. Але на теперішньому етапі - в коротко - і середньостроковій перспективі необхідно залишатися в програмі. В іншому випадку виникнуть питання, пов'язані з фінансовою стабільністю", - додав Устенко.

За його словами, ключовою умовою для продовження співпраці з МВФ є антикорупційна реформа, включаючи відновлення відповідальності за незаконне збагачення, скасоване Конституційним судом в лютому поточного року.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня, в день своєї інавгурації, президент України Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і дострокові парламентські вибори. 23 травня указ президента про розпуск парламенту набув чинності. Позачергові вибори призначені на 21 липня.

Також глава держави запропонував чинному складу уряду подати у відставку. За кілька годин прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про рішення подати у відставку і 23 травня подав відповідну заяву у Верховну Раду.

В Україні другий тиждень працює місія МВФ з метою оцінки виконання умов для надання нашій країні чергового траншу кредиту на 1,3 мільярда доларів в рамках чинної програми stand-by і вивчення питання про відповідальність за незаконне збагачення, в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.

Минулого тижня у МВФ заявили про готовність відновити переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів і формування нового уряду.