Ілюстрація REUTERS

Апарат представника США на торгових переговорах пропонує встановити мита на товари з Євросоюзу на суму приблизно 4 мільярди доларів.

Читайте такожГолова МВФ назвала головну загрозу для світової економіки

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву відомства.

Відео дня

"Як випливає з документа, це може бути зроблено у відповідь на субсидування Євросоюзом своєї авіапромисловості. В додатку до даної заяви наводяться майже 90 найменувань товарів. У їх числі продукція металургійної галузі, деякі види добрив, ряд різновидів сирів, продуктів зі свинини, макаронних виробів і міцних спиртних напоїв", - йдеться в повідомленні.

У заяві уточнюється, що у квітні відомство вже пропонувало ввести мита на товари з ЄС на 21 мільярд доларів. Новий перелік є доповненням до початкового списку. Як випливає з документа, "мита можуть бути введені з метою захистити права США у спорі у рамках Всесвітньої торгової організації (СОТ) з Євросоюзом та окремими його членами щодо субсидування ЄС [виробництва] великих літаків цивільної авіації". Відомство готове в найближчі місяці провести консультації з представниками бізнесу та громадськості щодо внесення змін до списку.

Апеляційний орган СОТ минулого року підтвердив прийняте у 2016 році рішення панелі арбітрів про те, що Європейський союз і чотири його держави-члена - Франція, Німеччина, Іспанія і Великобританія - незаконно субсидували авіабудівну корпорацію Airbus. Даний спір СОТ між США і ЄС йде з 2004 року.