Президент США Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп підтвердив плани ввести мита на товари з ЄС у відповідь на субсидування Євросоюзом авіабудівної компанії Airbus.

Читайте такожСША не мають наміру скасовувати мита на китайські товари

Про це він написав на своїй сторінці в Twitter, додавши, що цей захід торкнеться імпорта з країн ЄС на суму в 11 мільярдів доларів.

Відео дня

"Всесвітня торгова організація ухвалила, що субсидії Європейського союзу для Airbus негативно вплинули на Сполучені Штати, які тепер введуть мита на продукцію ЄС вартістю в 11 мільярдів доларів, - написав Трамп. - ЄС обманював США для досягнення своїх інтересів багато років. Це має припинитися".

Управління представника США на торгових переговорах Роберта Лайтхайзера в понеділок опублікувало список продукції ЄС, на яку можуть бути введені мита у відповідь на субсидування Євросоюзом своєї авіапромисловості. Апеляційний орган СОТ минулого року підтвердив прийняте у 2016 році рішення панелі арбітрів, що Європейський союз і чотири його держави - члена - Франція, Німеччина, Іспанія і Великобританія - незаконно субсидували Airbus.

Водночас наприкінці березня Апеляційний орган СОТ підтвердив висновок третейської групи від 2017 року, що США субсидували виробництво літаків Boeing на шкоду економічним інтересам Airbus допомогою податкових послаблень. Даний спір СОТ між США та ЄС точиться з 2004 року.