Ілюстрація REUTERS

Міжнародні платіжні системи Visa та MasterCard можуть піти з Росії в результаті західних санкцій і відповідних дій Держдуми та Центробанку.

Читайте такожВенесуела хоче відмовитися від використання Visa, Mastercard та Maestro - ЗМІ

Про це повідомляє Страна.uа.

Відео дня

"23 липня нижня палата Держдуми збирається розглянути в другому читанні поправки до законопроекту "Про національну платіжній системі", які підтримує ЦП; вони повинні забезпечити безперервність карткових платежів в Росії. По суті ж російським дочірнім компаніям міжнародних платіжних систем (МПС) заборонять зупиняти розрахунки за картками банків, що потрапили під санкції. Поправки торкнуться МПС, чиї "дочки" зареєстровані в ЦБ, зокрема Visa, MasterCard, China Union Pay, JCB", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що якщо законопроект буде прийнятий, їм заборонять вводити критерії зупинення, припинення участі в платіжній системі за ініціативою оператора платіжної системи, пов'язані, відповідно, з припиненням, припиненням участі в іноземній платіжній системі". На те, щоб почати працювати за новими правилами, платіжним системам дадуть півроку. Після цього призупинення розрахунків якогось банку з-за санкцій буде вважатися порушенням. Якщо воно не буде усунуто, ЦБ виключить компанію з реєстру операторів платіжних систем, що буде означати заборону на роботу в Росії.

При цьому, як підкреслює видання, російські дочки Visa і MasterCard при всьому бажанні не зможуть привести свої правила у відповідність з новими вимогами - вони не мають права не виконувати розпорядження своєї головної організації. У Visa і MasterCard буде можливість залишитися на російському ринку в якості операторів "іноземних платіжних систем" (це поняття також вводиться поправками до законопроекту). Однак опитані виданням експерти вважають, що скоріше за все ці компанії просто згорнуть свій бізнес в Росії.