Ілюстрація / REUTERS

Антиурядові протести, які вже два місяці тривають у Гонконзі, вдарили по економіці міста "немов цунамі".

Читайте такожВлада Китаю зібрала біля Гонконгу 12 тисяч поліцейських для тренування розгону акцій протесту

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву голови місцевої адміністрації Керрі Лам.

Відео дня

За її словами, нинішні заворушення завдали економіці міста значно більшої шкоди, ніж епідемія атипової пневмонії, яка вибухнула у 2003 році.

"Економічне падіння йде швидко, і деякі люди порівнюють це з цунамі. Якщо порівнювати з попередніми кризовими явищами, з якими ми стикалися раніше, такими, як під час епідемії атипової пневмонії, боюся, що зараз ситуація серйозніша, - сказала вона. - Невелика частина людей не проти того, щоб зруйнувати економіку Гонконгу".

Два місяці тому тут спалахнули масові протести проти ініційованого місцевою владою законопроекту, який ставить за мету налагодити механізм видачі з Гонконгу в материковий Китай для судового переслідування осіб, підозрюваних у порушенні законів КНР або тих, які перебувають у розшуку. Під тиском громадськості голова місцевої адміністрації Керрі Лам зняла законопроект з порядку денного, але це не зупинило хвилю антиурядових протестів.

У минулий понеділок поліція 800 разів застосовувала сльозогінний газ для розгону груп демонстрантів у різних районах міста. Вони блокували дороги, порушили роботу метро та громадського транспорту, оточували поліцейські відділки. У п'ятницю почалася триденна акція протесту в міжнародному аеропорту. У вихідні заплановані нові вуличні мітинги в різних районах, попри відмову поліції затвердити заявки на маршрути ходи.