На світовому ринку за останні три роки, поки зростають ціни на золото, з'явилися контрафактні злитки на суму не менше 50 мільйонів доларів.

Читайте такожЦіни на золото досягли шестирічного максимуму через торгову війну США та Китаю

Про це повідомляє Reuters із посиланням на керівників банків, переробних підприємств та інших підприємств.

Відео дня

"Злитки продаються під виглядом виробів відомих золотопереробних компаній", - йдеться у повідомленні.

За словами джерел, виявлені злитки золота високої якості відзначені фіктивними штампами найбільших швейцарських компаній з переробки цього металу.

Вже знайдено близько 1 тисячі кілограмових злитків контрафактного золота. Однак це відносно невелика кількість, враховуючи, що заводи виробляють 2-2,5 мільйона таких виробів на рік. Однак якість контрафактної продукції дуже висока, через що ще не одна тисяча підробок, які не змогли розпізнати, може бути в обігу.

Мова йде не про підроблене золото з домішкою дешевших металів, а саме про контрафактну продукцію: у цьому випадку дорогоцінний метал має дуже високу якість. Такі злитки з фіктивними штампами відомих заводів виробляють для відмивання нелегально придбаних доходів і незаконної торгівлі золотом.

"Підроблені злитки вироблені дуже професійно ...Набагато більше досі перебувають в обігу", - заявив глава швейцарського заводу Valcambi Майкл Мезарік.

Джерела не мають точної інформації про походження злитків, однак вважають, що вони можуть походити з Китаю – найбільшого світового виробника та імпортера золота. Представники Шанхайської біржі золота, що регулює ринок цього металу в Китаї, заявили, що у них немає відомостей про можливе виробництво контрафакту в КНР або його транспортування, і зазначили, що вся продукція проходить ретельну перевірку.