Ілюстрація REUTERS

Четвер на американських біржах пройшов в умовах злету котирувань. Головні фондові індекси США завершили торги 8 серпня в плюсі: Dow Jones Industrial Average додав 1,4%, S&P 500 — 1,9%, NASDAQ Composite — 2,2%.

Читайте такожЦіни на золото досягли шестирічного максимуму через торгову війну США та Китаю

Приводом для зростання стали дії влади Китаю. У четвер центробанк КНР знизив курс юаня до рівня ¥7,0039 за $1. Зроблено це було для того, щоб протидіяти негативному впливу американських мит на китайську економіку. Ринок очікував, що курс буде знижений агресивніше — до ¥7,0156 за $1 — й між двома країнами почнеться «валютна війна», пише РБК.

Відео дня

Інвестори розцінили стабілізацію юаня як бажання Пекіна не загострювати торговий конфлікт і готовність Китаю до чергових переговорів з Вашингтоном.

У п'ятницю, 9 серпня, центробанк Китаю додатково знизив курс національної валюти, встановивши його на рівні ¥7,0136 за $1.

Між тим торгівельні відносини між США і Китаєм продовжують загострюватися. Білий дім відклав видачу ліцензій американським компаніям, які хочуть відновити ділові відносини з китайською компанією Huawei. Це пов'язано з рішенням Китаю тимчасово призупинити закупівлі американської сільськогосподарської продукції, з'ясував Bloomberg.

Міністерство торгівлі США повідомило, що отримало 50 запитів на ліцензії. Після того, як у травні Вашингтон заніс Huawei в чорний список, американські компанії можуть працювати з цією компанією лише отримавши спеціальний дозвіл.

Азіатські ринки торгуються в п'ятницю різноспрямовано. На динаміку індексів впливає макростатистика з Японії та Китаю.

ВВП Японії зріс більше, ніж очікувалося. У другому кварталі він збільшився на 1,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, водночас аналітики прогнозували зростання на 0,4%.

А ось дані з Китаю засмутили інвесторів. Зростання індексу споживчих цін в країні перевищило очікування. Липневий показник досяг 2,8% в річному зіставленні. Експерти припускали, що зростання становитиме 2,7% — стільки ж, скільки було зафіксовано в червні.

В результаті китайський індекс Shanghai Composite до середини торгів знизився на 0,37%, індекс гонконгської біржі Hang Seng — на 0,18%, а в Японії Nikkei 225 зріс на 0,53%.