Ілюстрація / REUTERS

Міністерство фінансів України своєчасно сплатила найбільший боргова платіж пікового за борговими виплатами 2019 року і готовий до великих платежів, майбутніх в жовтні.

Читайте такожУкраїна сплатить найбільший борг 2019 року - $1,1 мільярда

Про це написала міністр фінансів України Оксана Маркарова в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Зроблено своєчасно. До жовтня теж готові", - написала Маркарова, коментуючи публікацію в ЗМІ про вчорашнє погашення Міністерством фінансів найбільшого боргового платежу поточного року – погашення євробондів на 661 мільйон доларів. 2015 року випуску та 444 мільйонів доларів нарахованих відсотків по облігаціях того ж року випуску з погашенням у 2019-2023 роках.

Крім того, вчора Україна остаточно розрахувалася з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by 2014 року, перерахувавши кошти у СПЗ в еквіваленті 156 мільйонів доларів.

Що стосується майбутніх великих боргових виплат у жовтні, то, як пояснив УНІАН головний економіст "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов, мова йде про майбутнє 23 жовтня погашення валютних облігацій внутрішньої державної позики на 461 мільйон доларів.

"Зараз Мінфін утримується від розміщення нових валютних ОВДП, тому виплата швидше за все буде здійснена з валютних запасів. За нашими оцінками, наявні в уряду залишки іноземної валюти більш ніж достатні для здійснення цієї виплати", - прокоментував експерт.

Довідка УНІАН. 2019 рік є піковим для України за обсягом боргових виплат на користь зовнішніх кредиторів, обсяг яких за рік у цілому становитиме близько 6 мільярдів доларів.