Ілюстрація REUTERS

Національний банк України констатує ослаблення внутрішніх політичних ризиків для зниження інфляції до мети з початком роботи Верховної Ради нового скликання і формуванням нового уряду.

Читайте такожПікові боргові виплати не вплинули на валютний ринок України - Смолій

Як йдеться в матеріалах НБУ, це відкриває можливість для активізації переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці.

Відео дня

Водночас, як зазначив регулятор, зберігаються загрози для фінансової стабільності, пов'язані з ходом судових процесів за рішеннями держави, спрямованими на оздоровлення банківського сектору.

Також зберігаються ризики зовнішнього походження, включаючи можливе припинення транзиту газу з Росії територією України з початку 2020 року, посилення торгових воєн і підвищення турбулентності на світових фінансових ринках, ескалацію військового конфлікту і нові торгові обмеження з боку Росії.

Також Національний банк України бачить можливості для швидкого зниження облікової ставки за умови прискорення реалізації структурних реформ.

Як йдеться в матеріалах НБУ, надалі цикл пом'якшення монетарної політики продовжиться за умови стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

«Темп зниження облікової ставки до нейтрального рівня 8% залежатиме від ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження», - йдеться в документі.

Водночас, у разі реалізації інфляційних ризиків, зокрема, тиску з боку попиту, процес зниження ставки буде поступовішим.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики, і з 6 вересня знижує облікову ставку до 16,5% річних після її зниження в липні до 17% річних.

Згідно з поточним базовим сценарієм НБУ, в четвертому кварталі 2019 року очікується зниження ставки до 16% річних, в четвертому кварталі 2020 року - до 9,5%, в четвертому кварталі 2021 року - до 8%.

29 серпня Верховна Рада нового скликання призначила Олексія Гончарука прем'єр-міністром і затвердила новий склад уряду, а 30 серпня новопризначений голова уряду анонсував приїзд місії МВФ в період з 10 по 24 вересня.