Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики та з 6 вересня знижує облікову ставку до 16,5% річних після її зниження в липні до 17% річних.

Читайте такожЦінні папери України подорожчали до рекордного рівня

Як говориться в матеріалах Національного банку України, регулятор прийняв таке рішення, оскільки очікує уповільнення інфляції до цілі 5%.

Відео дня

У НБУ зазначили, що інфляція в липні на рівні 9,1% в річному вимірі була вище траєкторії прогнозу.

В серпні, за оцінками регулятора, інфляція знизиться, але все ще буде залишатися вище прогнозної траєкторії під впливом тимчасових чинників з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема, овочів.

Водночас базова інфляція на рівні 7,4% в річному вимірі в липні відповідала прогнозом Національного банку.

Нацбанк вважає, що жорстка монетарна політика стримувала фундаментальний тиск на ціни, зокрема, через канал обмінного курсу, однак розширення внутрішнього попиту та підвищення заробітних плат продовжували гальмувати уповільнення інфляції.

Також повідомляється, що НБУ, як і раніше прогнозує досягнення середньострокової цілі по інфляції 5% наприкінці наступного року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк відновив цикл пом'якшення монетарної політики та з 19 липня знизив облікову ставку до 17% річних після того, як в червні зберіг її на рівні 17,5% річних.

Максимальна історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в липні 2019 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2018 року становила 9,1%, прискорившись з 9% в річному вираженні місяцем раніше.