Ілюстрація REUTERS

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Гонконгу в іноземній валюті з «AA+» до «AA». Агентство встановило негативний прогноз зміни рейтингу, оскільки вважає, що навіть за умов поступок протестувальникам ступінь суспільного невдоволення збережеться.

Читайте такожВтрати світової економіки від торгової війни США та Китаю оцінили в $850 мільярдів

«Місяці постійних конфліктів і насильства перевіряють гнучкість системи "одна країна, дві системи", яка регулює відносини Гонконгу з материковим Китаєм. Fitch вважає, що ця структура збережеться, але поступовий ріст економічних, фінансових і соціально-політичних зв'язків Гонконгу з материком передбачає його подальшу інтеграцію в систему держуправління Китаю, що загрожує інституційними та регуляторними проблемами з часом», - повідомляє агентство, передає kommersant.ru.

Відео дня

На думку експертів Fitch, останні події завдали шкоди сприйняттю міжнародним співтовариством якості та ефективності системи управління та верховенства закону в Гонконзі і поставили під питання стабільність і динамічність його ділового середовища.

«Fitch прогнозує зростання реального ВВП на рівні 0% в 2019 році, що передбачає різке скорочення у другій половині цього року, і 1,2% у 2020 році», - наголошується в матеріалі.

Нагадаємо, причиною масових заворушень у Гонконзі, які тривають уже 13 тижнів, став закон про екстрадицію. Як вважають мітингувальники, закон направлений проти дисидентів, які втекли з материкового Китаю в Гонконг. З початку акцій затримали вже 1187 осіб.

Голова Гонконгу Керрі Лам оголосила про відкликання закону з парламенту, виконавши одну з п'яти вимог протестувальників, однак лідери протестів відреагували агресивно і мають намір продовжити мітинги.