Влада Гонконгу згодилась відкликати скандальний закон про екстрадицію, але цього вже замало / REUTERS

Керівниця адміністрації Гонконгу Керрі Лем заявила, що відкликає законопроект про екстрадицію підозрюваних на територію Китаю. Спроби ухвалити документ спровокували масштабні протести, які тривають вже кілька місяців.

Читайте такожПротести у Гонконгу: з'єднання явилося відео жорстокої зачистки потягу метро

Як повідомляє BBC, повне відкликання законопроекту є одним з п'яти ключових вимог протестувальників, які вимагають ще й повного спектру демократичних прав.

Відео дня

Один з лідерів протесту, активіст Джошуа Вонг прокоментував заяву Лем. На його думку, зараз відкликання законопроекту – це «занадто мало і занадто пізно».

Тепер протестувальники вимагають виконання всіх своїх вимог: припинення переслідування активістів та амністії для затриманих, незалежного розслідування дій поліції, а також політичних реформ і проведення демократичних виборів.

Нагадаємо, що вже кілька місяців сотні тисяч жителів Гонконгу виходять на демонстрації проти прийняття закону про екстрадицію правопорушників за запитом китайської влади. Попри те, що 15 червня голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроекту про екстрадицію в КНР призупинено, протести не вщухли.

Мітингувальники затребували не лише остаточної відмови від цього законопроекту, але і відставки Керрі Лем і розслідування дій поліції під час демонстрацій. За даними організаторів, в акції брали участь більше мільйона осіб. Це були найбільші протести в Гонконзі з моменту передачі цієї колишньої британської колонії Китаю в 1997 році.