Податковий борг фізосіб-підприємців зріс до 6 млрд грн / фото УНІАН

Борг фізичних осіб-підприємців (ФОПів) в Україні за податками і зборами в поточному році зріс до 6 млрд грн з 4,1 млрд грн в 2018 році.

Читайте такожПодаткова служба змінить оподаткування IT-шників: усі подробиці

Про це сказано на сайті моніторингу реєстраційних даних українських компаній і судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів OpenDataBot.

Відео дня

«Щорічно сума податкового боргу ФОП зростає в середньому на 700 млн грн. Так в 2017 році загальна заборгованість ФОП становила 3,6 млрд грн, в 2018 – 4,1 млрд грн. Зараз українські підприємці винні державі 6 млрд грн», - сказано в повідомленні.

Однією з причин зростання податкового боргу ФОПів експерти платформи називають відсутність належного оповіщення підприємців з боку Фіскальної служби (ДФС) щодо суми боргу шляхом відкриття даних, а також відсутність публікацій з боку податкової ідентифікаторів ФОП, зокрема, такого як адреса реєстрації, яка би дозволила повідомити українців про наявність податкового боргу.

«У реєстрі не вказується реєстраційна адреса ФОП, в результаті чого понад 35 тисяч підприємців неможливо ідентифікувати», - відзначають аналітики.

У повідомленні наголошується, що в даний час єдина можливість перевірити наявність чи відсутність податкового боргу - через електронний кабінет платника податків на сайті ДФС.

Як повідомляв УНІАН, раніше OpenDataBot повідомляв про те, що Державна фіскальна служба України (ДФС) публікує недостатньо інформації для фізичних осіб-підприємців (ФОП) в Україні, у зв'язку з чим 35 тисяч таких осіб не можуть перевірити наявність або відсутність податкової заборгованості.