Ілюстрація REUTERS

Державна фіскальна служба України (ДФС) публікує недостатньо інформації для фізичних осіб-підприємців (ФОП) в Україні, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, у зв'язку з чим 35 тисяч таких осіб не можуть перевірити наявність або відсутність податкової заборгованості.

Читайте такожУ Кабміні прокоментували законопроект про обмеження використання фізосіб-підприємців

Як повідомляє сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній і судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів OpenDataBot, 35 тисяч фізичних осіб-підприємців не можуть перевірити такі дані через однакові імена ФОП у системі.

Відео дня

Зокрема, найпоширеніше ім'я ФОП - Шевченко Олександр Миколайович. Таких підприємців в Україні 28. Далі йдуть Іванова Олена Миколаївна і Коваленко Олександр Миколайович, яких в Україні налічується 19 і 18 відповідно.

фото opendatabot.ua
фото opendatabot.ua

"Оскільки Державна фіскальна служба не публікує додаткові ідентифікатори ФОП, такі як адреса реєстрації (хоча ця інформація є відкритою), то встановити, хто саме з них має податковий борг, неможливо", - наводяться в повідомленні слова юриста Микити Підгайного.

Як повідомляв УНІАН, у березні група народних депутатів зареєструвала законопроект, в якому запропонувала створити для IT-сектору окрему групу єдиного податку.

Також у законопроекті передбачається поступове щорічне зростання для підприємців у сфері IT на 1% ставки єдиного податку, в результаті чого ця ставка через 5 років повинна становити 10%.