Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон про вдосконалення функцій державного регулювання ринків фінансових послуг («спліт»), що передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передачу її функцій Національному банку та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Читайте такожФінальний акорд: якою буде нова програма МВФ для України

За ухвалення даного рішення проголосували 296 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Народний депутат Ірина Луценко, доповідаючи щодо законопроекту, зазначила, що він спрямований на оздоровлення фінансового ринку.

"Цей законопроект №1069-2 доопрацьований, він був раніше внесений під номером 2413а, і він спрямований на оздоровлення фінансового ринку. Одними з ефектів, які принесе ухвалення цього доопрацьованого законопроекту, є уніфікація законодавчої бази, уникання регуляторного арбітражу, оприлюднення інформації, контроль якості надання фінпослуг, чітко визначені регулятори, які будуть захищати споживачів фінпослуг», - сказала Луценко.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає передачу повноважень Нацкомфінпослуг у частині регулювання та нагляду за системою накопичувального пенсійного забезпечення, нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управлінням майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Решта повноважень Нацкомфінпослуг, зокрема, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній, пропонується передати Національному банку України.

«Введення передбачених законопроектом змін створить правову основу для припинення дублювання функцій національних регуляторів у сфері фінансових ринків, спростить і зробить прозорим ухвалення управлінських рішень в цій сфері, поліпшить умови ведення бізнесу з одночасним посиленням відповідальності суб'єктів ринку», - наголошується в записці до документу.

Як повідомляв УНІАН, даний законопроект №1069-2 зареєстрований у Верховній Раді 6 вересня.

Президент України Володимир Зеленський доручив парламенту ухвалити закон про «спліт» до 1 жовтня цього року.

У липні 2016 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про консолідацію держрегулювання ринків фінансових послуг («спліт» №2413а), однак другого читання документа тоді так і не відбулося.