Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон про режим загального транзиту товарів через митну територію України і запровадження національної електронної транзитної системи, що дасть змогу Україні застосовувати європейські транзитні правила і використовувати єдину митну декларацію, що сприятиме прискоренню і здешевленню процесу переміщення товарів.

Читайте такожОстання поступка: Рада відтермінувала штрафи для "євробляхерів"

За ухвалення даного рішення проголосували 333 народних депутати при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

У пояснювальній записці до документа сказано, що ухвалення закону дасть змогу застосовувати в Україні європейські транзитні правила, які передбачають використання підприємствами єдиної митної декларації та єдиної гарантії для переміщення товарів від країни-відправника в країну-призначення через усі кордони договірних сторін Конвенції про процедуру загального транзиту без затримок.

Таким чином, Україна отримає в режимі реального часу обмін митною інформацією з 35-ма країнами європейського регіону і підвищить ефективність використання системи аналізу ризиків.

«Цей законопроект передбачає запровадження європейської практики прозорих і надійних процедур, від яких «виграють» всі українські учасники ланцюга поставки товарів і фінансовий сектор, а оновлена митна служба дістане можливість запровадити надійні процеси контролю за переміщенням товарів», - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, цей законопроект №1082 зареєстрований в Раді 29 серпня і визначений президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний.