Україна залишається найбільш економічно невільною групі / фото УНІАН

Україна піднялася на три позиції - з 138 на 135 - серед 162 країн і територій, які ввійшли до звіту "Економічна свобода в світі - 2019".

Читайте такожПрогноз позитивний: агентство Fitch покращило кредитний рейтинг України

Звіт 12 вересня опублікували Bendukidze Free Market Center спільно з канадським Fraser Institute, пише liga.net.

Відео дня

Традиційно, рейтинг очолили Гонконг і Сінгапур, а на останньому місці опинилася Венесуела.

Україна єдина серед європейських країн залишається в найбільш економічно невільній групі.

Незначне покращення спостерігається в таких показниках, як розмір уряду, надійні гроші та свобода міжнародної торгівлі, тоді як правова система і регулювання пішли на спад. Варто відзначити, що найгірша ситуація з надійністю грошей (159-те місце в світі) і регулюванням (125-те місце), а найкраща - з розміром уряду (43-те місце).

Найвищим рівень економічної свободи України був у 2011 і 2012 роках, за рахунок вищих показників надійності грошей (6,04 і 6,42 за 10-ти бальною шкалою) і трохи кращими балами за правову систему (4,96 і 4,80). Проте за всю свою історію Україна жодного разу не покидала групу найбільш економічно невільних країн.

false

Для порівняння, Грузія вперше потрапила до групи вільних країн у 2005 році, і з тих пір, за винятком 2009 року, незмінно там знаходиться. У свіжій версії рейтингу вона посідає 12 місце у світі.

Читайте такожСкільки заробляємо: зарплата в доларах в Україні нижча, ніж у половині країн СНД (інфографіка)

Польща до 2004 року перебувала в третій групі, а потім піднялася до другої (переважно вільні країни), де знаходиться і зараз. На основі даних за 2017 року країна опинилася на 59-му місці.

Росія, як і Україна, довгий час вважалася однією з найбільш економічно вільних країн світу. Однак у 2004 року ситуація дещо покращилась і, як результат, вона перейшла з четвертої групи в третю, де і залишається до цих пір (85-те місце у світі).

Одна з найуспішніших пострадянських країн, Естонія, незмінно перебуває в економічно вільній групі з 2000 року, і зараз займає 13-ту позицію.

Звіт 2019 року базується на даних 2017 року і вимірює економічну свободу (рівень особистого вибору, можливість виходу на ринки, захист приватної власності, правосуддя тощо), аналізуючи політичні рішення та інститути 162 країн і територій.