Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про режим спільного транзиту товарів через митну територію України й введення національної електронної транзитної системи, що дозволить Україні застосовувати європейські транзитні правила, використовувати єдину митну декларацію та сприятиме прискоренню та здешевленню процесу переміщення товарів.

Читайте такожКорупції стало менше: бізнес покращив оцінку роботи українських митниць

Як повідомили в прес-службі Міністерства фінансів України, цей закон вводить в українському законодавстві положення Конвенції про процедуру спільного транзиту, що об'єднує 35 країн європейського регіону, які запровадили єдині для всіх сторін правила декларування і контролю за транзитними переміщеннями товарів з використанням загального ІТ-продукту (New Computerised Transit System (NCTS)). Це дає можливість налагодити обмін митною інформацією з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу і підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків.

Відео дня

"Приєднання до Конвенції дозволить Україні запровадити обмін митною інформацією з 35 країнами в режимі реального часу, отримувати інформацію для переміщення товарів транзитом, ввести спеціальні транзитні спрощення, використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправлення в країну призначення через треті країни у межах договірних сторін Конвенції за єдиними правилами", - зазначили у Мінфіні.

У прес-службі також підкреслили, що на прийнятті закону робота з приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту не закінчується, оскільки процедура приєднання до Конвенції є нестандартною для країн-претендентів.

Зокрема, спочатку необхідно ввести та використовувати протягом не менше одного року положення цієї Конвенції й відповідний ІТ - продукт в межах території України, після чого Україна зможе отримати офіційне запрошення для приєднання до вищезгаданої Конвенції.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України прийняла закон про режим спільного транзиту товарів 12 вересня.

Даний законопроект (№1082) був зареєстрований в Раді 29 серпня і визначений президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний.