Ілюстрація REUTERS

Національне антикорупційне бюро України, крім екс-першого заступника голови Національного банку Олександра Писарука, вручило підозри ще двом колишнім посадовцям НБУ.

Читайте такожСьогодні голові правління "Райффайзен Банку" Писаруку оберуть запобіжний захід – екс-депутат

За інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України, серед підозрюваних - колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду НБУ і колишній виконувач обов'язкыв начальника управління НБУ по Києву і Київській області.

Відео дня

Як повідомило УНІАН поінформоване джерело в НБУ, йдеться про Аллу Шульгу, яка в квітні 2015 року залишила роботу в НБУ за згодою сторін.

Також йдеться про Миколу Каленського, який з квітня 2018 року не є посадовою особою регулятора, але входить до складу ради НБУ за квотою президента.

За інформацією НАБУ, зазначеним особам інкримінується злочин за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Вищий антикорупційний суд обере запобіжний захід сьогодні, 12 листопада.

Нинішній перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова опублікувала в соцмережі Facebook відеозвернення, зняте біля будівлі Вищого антикорупційного суду.

«Ми, повний склад правління НБУ, який зараз у Києві, знаходимося біля будівлі Вищого антикорупційного суду в очікуванні початку розгляду справи за обвинуваченням колишніх працівників НБУ в зловживаннях при наданні стабкредиту «VAB банку» в 2014 році», - сказала Рожкова.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 листопада пізно ввечері затримали 7 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році «ВіЕйБі Банку».

За інформацією НАБУ, йдеться про посадових осіб НБУ, а також «ВіЕйБі Банку» і приватних компаній, пов'язаних з колишніми власниками цієї фінустанови.

Зокрема, серед затриманих - нинішній голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександр Писарук, який в період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

За інформацією НБУ, вся команда чинного керівництва регулятора перебуває на своїх робочих місцях, а голова НБУ Яків Смолій перервав відрядження і терміново повертається в Україну.

VAB банк - один із тих банків, які були виведені з ринку у 2016 році. Його власник Олег Бахматюк у 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів та НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але поки його пропозиції були відхилені. Звернення бізнесмена до президента з проханням втрутитись в ситуацію було розміщене сьогодні вранці на офіційному сайті компанії.