Глава НБУ Яків Смолій / REUTERS

Національний банк України планує в січні 2020 року затвердити п'ятирічну програму діяльності фінансового сектора країни.

Читайте такожНБУ стані регулятором небанківського фінсектора з липня 2020 року

Про це повідомив глава НБУ Яків Смолій, виступаючи на 20-й ювілейній зустрічі Європейської Бізнес Асоціації.

Відео дня

"Цей документ готовий. Можливо, сьогодні опублікуємо для останнього обговорення. У грудні отримаємо фінальну версію, після того, як ринок надасть свої пропозиції та виправлення, у січні - зробимо його публічну презентацію, щоб затвердити в якості програмного документа діяльності фінсектора до 2025 року", - сказав він.

За словами Смолія, ключові напрями в програмі - забезпечення фінансової стабільності, сприяння економічному розвитку, інклюзії, розвиток фінансових ринків і стимулювання інновацій.

Як повідомляв УНІАН, Світовий банк вважає банківську реформу в Україні успішною і попереджає, що її відкат може знову дестабілізувати банківський сектор країни.

В ході очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк прийняв рішення про виведення з ринку відносно 96 банків. Серед них 33 банки стали неплатоспроможними у 2014 році, ще 33 – у 2015-му, 21 - у 2016-му і 9 - у 2017 році.

За оцінками Фонду гарантування вкладів, банківська криза в Україні обійшовся для держави, великих вкладників та бізнесу в 190-200 мільярдів гривень.