Ілюстрація REUTERS

Світовий банк вважає банківську реформу в Україні успішною і попереджає, що її відкат може знову дестабілізувати банківський сектор.

Читайте такожСвітовий банк покращив прогноз зростання української економіки

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

Відео дня

"Ми як і раніше вважаємо банківську, фінансову реформу успішною. Те, що зробив Національний банк України та органи влади за останні п'ять років, дійсно вражає", - сказала Кахконен.

Вона нагадала про проведене очищення банківського сектора, в ході якого було закрито майже половину банків, і про створення сильного банківського нагляду, відповідного міжнародним стандартам.

"Ці реформи стабілізували банківський і фінансовий сектор. Дуже важливо зберегти цю стабільність і не скасовувати жодні реформи. Скасування ключових реформ може дестабілізувати банківський сектор знову. І нікому це зараз не потрібно", - сказала Кахконен.

Як повідомляв УНІАН, у ході очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк прийняв рішення про виведення з ринку щодо 96 банків. В тому числі 33 банки стали неплатоспроможними у 2014 році, ще 33 – у 2015-му, 21 - у 2016-му і 9 - у 2017 році.

За оцінками Фонду гарантування вкладів, банківська криза в Україні коштувала державі, великим вкладникам та бізнесу 190-200 мільярдів гривень.