Наступний рік стане роком змін, роком реформ / фото УНІАН

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб допускає поодинокі банкрутства банків у 2020 році, але не очікує повторення кризової ситуації 2014 року.

Читайте такожУкраїнські банки збільшили прибуток в 3,5 раза - до рекордних 52 мільярдів гривень

Про це журналістам розповіла директор-розпорядник фонду Світлана Рекрут.

Відео дня

"Фонд не виключає того, що у 2020 році можуть бути поодинокі кейси банківських банкрутств - неплатоспроможність", - сказала Рекрут.

Водночас вона зазначила, що повторення кризової ситуації 2014 року не очікується завдяки поточним станом банківської системи та відбудованої у фонді та Національному банку системою раннього реагування на проблеми банків.

Серед основних досягнень у 2019 році керівник фонду назвала завершення ліквідації ряду банків і продаж їх активів, а також структурні зміни у фонді в частині організації підрозділу для відшкодування збитків в результаті дій колишніх власників і керівників збанкрутілих банків.

Ключовими завданнями на наступний рік вона назвала перехід від продажу активів збанкрутілих банків до роботи по стягненню відшкодування з колишніх акціонерів і менеджменту збанкрутілих банків, а також впровадження євродиректив щодо врегулювання неплатоспроможності банків.

Також фонд планує розрахуватися з боргами, підвищити суму гарантованого відшкодування і провести ще одну реорганізацію. "Наступний рік буде роком змін, роком реформ. Непростий, болісний рік в деяких рішеннях. Рік підбивання підсумків та закладки фундаменту під абсолютно новий формат фонду, під нові цілі та завдання", - підсумувала Рекрут.

Як повідомляв УНІАН, у ході очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк прийняв рішення про виведення з ринку відносно 96 банків. В тому числі 33 банки стали неплатоспроможними у 2014 році, ще 33 - у 2015-му, 21 - у 2016-му і 9 - у 2017 році.

За оцінками Фонду гарантування вкладів, банківська криза в Україні обійшовся для держави, великих вкладників та бізнесу в 190-200 мільярдів гривень.