Ілюстрація REUTERS

Світовий борг — державний і приватний — досяг рекордного показника $188 трлн, що становить 230% світового ВВП, повідомила під час виступу на конференції імені Жака Полака директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

Читайте такожОбсяг держборгу на кінець 2020 року становитиме 45% ВВП – оновлений проект бюджету

За її словами, дві третини всієї заборгованості лежить на приватному секторі. Таких цифр планета не бачила з Другої світової війни. Державний борг при цьому досяг максимуму з 1980-х років, передає РБК.

Відео дня

Георгієва визнала, що ідея брати гроші зараз, а повертати їх потім йде корінням в далеке минуле. Ще в стародавньому світі люди брали в борг на придбання насіння, а борг повертали після збору врожаю. «Ось і зараз банки та кредитори продовжують відігравати важливу роль в посадці насіння для майбутнього процвітання», — сказала директор-розпорядник МВФ.

При цьому вона додала, що історія знала і негативні сторони давання грошей у борг, коли нічим не підкріплений кредитний бум призводив до світової фінансової кризи. І нинішній обсяг боргу, за словами Георгієвої, загрожує економічній стабільності. «Через високий борговий тягар багато урядів, компаній і сімей стають дуже вразливими в разі різкого погіршення фінансової ситуації», — зазначила вона. Серед потенційних сучасних загроз Георгієва назвала торгові війни, невизначену ситуацію з Brexit, а також геополітичні ризики.

Щоб уникнути проблем, Георгієва запропонувала обережніше ставитися до запозичень, роблячи велику ставку на інвестиції. За її словами, боргова практика повинна бути максимально відкритою та контролюватися державними органами.

«Наша спільна задача — допомогти державам правильно посадити насіння, щоб майбутні покоління могли зібрати багатий врожай», — сказала Георгієва.