Заявки на субсидії надходять протягом двох місяців з початку опалювального сезону / фото УНІАН

Міністерство соціальної політики України закликає охочих отримати субсидію на житлово-комунальні послуги в повному обсязі в терміновому порядку звернутися за її призначенням, інакше вона буде нарахована тільки з місяця звернення.

Читайте такожВ Україні 14% громадян витрачають на комуналку більше половини доходу сім'ї – опитування

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу сказав заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Відео дня

"На сьогодні діє норма, яка передбачає, що звернення за оформленням житлової субсидії надходять упродовж двох місяців з початку опалювального періоду. В такому разі субсидія призначається з початку опалювального сезону. Якщо звернення прийшло після закінчення двох місяців, то субсидія нараховуватиметься з місяця, в якому надійшла заявка", - пояснив він.

За словами заступника міністра, заявки на оформлення субсидій надходять упродовж двох місяців з початку опалювального сезону. Кількість звернень цього року на 60% менша, ніж минулого року. Громадяни відчувають теплу зиму, тому не поспішають оформляти субсидію, додав він.

"Важливо звернути увагу, що зараз є останній шанс для тих, хто бажає оформити житлову субсидію з початку опалювального сезону, тобто з жовтня - їм потрібно в терміновому порядку звернутися за оформленням", - наголосив заступник міністра.

Музиченко зазначив, що рішення про початок опалювального сезону приймається органами місцевого самоврядування або міською адміністрацією залежно від температурного режиму.

«Тому ми зараз свідомо не називаємо конкретну дату, ми говоримо про те, що в кожному місті чи районі вона своя, і потрібно дивитися, коли було прийнято відповідне рішення. З цього моменту є два місяці на те, щоб звернутися і отримати субсидію з початку жовтня. Якщо громадянин звертається після встановленого терміну, відповідно, субсидія призначається з першого числа місяця, в якому надійшло звернення. Ця дата коливається плюс-мінус тиждень, тому ми і звертаємося до громадян і звертаємо увагу», - сказав він.

Заступник міністра наголосив, що відвідувати орган соцзахисту для оформлення субсидії особисто немає необхідності. Є кілька варіантів звернення за субсидією. Можна заповнити декларацію, вкласти її в конверт і надіслати на адресу управління соцзахисту поштою. Можна використовувати електронну форму і подати документи, завіряючи електронно-цифровим підписом.

Як повідомляв УНІАН, з листопада українці почали отримувати квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу без урахування пільг і субсидій, що пов'язано з початком другого етапу монетизації субсидій. Тепер перерахунок проводитимуть органи соціального захисту населення, а не підприємства комунальної сфери.