Ілюстрація REUTERS

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у 2019 році інвестував понад 1,1 мільярда євро в 51 проект в державному та приватному секторі України.

Читайте такожЄБРР покращив прогноз зростання економіки України

Як повідомили в прес-службі банку, серед країн операцій ЄБРР Україна у 2019 році посіла друге місце за обсягом інвестицій й перше – за кількістю підписаних проектів.

Відео дня

Згідно з повідомленням, збільшення масштабів діяльності банку стало можливим завдяки зміцненню налаштованості української влади на проведення комплексних реформ і прихильності цієї мети.

680 мільйонів євро від загального обсягу інвестицій в Україну в минулому році віднесено до "зеленої" категорії, що є найвищим показником серед усіх країн операцій ЄБРР.

У прес-службі зазначили, що інвестиції спрямовувалися на великі проекти в секторах громадської інфраструктури, відновлюваної енергетики, агробізнесу та фармацевтики.

Зокрема, ЄБРР інвестував 149 мільйонів євро в українську мережу електропередачі, що дозволить "Укренерго" модернізувати свою інфраструктуру передачі електроенергії для її синхронізації з європейськими електричними мережами.

Також ЄБРР спільно з Чорноморським банком торгівлі та розвитку профінансував будівництво сонячної електростанції в Миколаївській області, а також надав синдикований кредит в розмірі 150 мільйонів євро на будівництво вітрової електростанції у Херсонській області.

Крім того, банк почав реалізацію II Програми розвитку громадського транспорту в Україні об'ємом 250 мільйонів євро, в рамках якої Харків, Львів та Полтава вже отримали нові енергоефективні та екологічні тролейбуси з низькою підлогою.

Також в минулому році банк надав кредити ряду українських агрокомпаній, серед яких переробник сільськогосподарської продукції компанія "Луї Дрейфус Коммодітіз" та групи "Кернел" і "Нива".

Крім того, ЄБРР надав кредити фармацевтичним компаніям "Фармак" та "Юрія-Фарм" на 15 мільйонів євро і 25 мільйонів євро відповідно.

Водночас підтримка малих і середніх підприємств (МСП) також залишається для банку одним зі стратегічних пріоритетів в Україні. Зокрема, за підсумками минулого року ЄБРР надав МСП в рамках програми "EU4Business" пряме фінансування на суму 23 мільйони євро, а майже 1,3 мільйона євро було мобілізовано в рамках 160 консалтингових проектів для МСП.

Згідно з повідомленням, ЄБРР також активно сприяв реформ в Україні, зокрема створенню незалежних наглядових рад у державних підприємствах і банках, підтримував роботу Ради бізнес-омбудсмена, а також забезпечував надання консультаційних послуг у транспортному секторі, енергетиці та агробізнесі.

У прес-службі нагадали, що банк передав Україні новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській АЕС, що знаменувало завершення найбільшої в історії проекту міжнародної допомоги у сфері ядерної безпеки, а також взяв участь у випуску облігацій держкомпаній "Нафтогаз України" і "Укрзалізниця", посприявши таким чином розвитку в країні ринку корпоративних облігацій.

Довідка УНІАН. ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку своєї діяльності в нашій країні в 1993 році банк в сукупності виділив понад 14,54 мільярда євро на користь понад 460 проектів.