фото УНІАН

Завтра, 16 січня, парламент планує розглянути в другому читанні законопроект №1210 – більш відомий в українському бізнесі як «законопроект про податковий терор».

"Знаєте, як занапастити економіку одним законопроектом? Зібрати всі побажання Мінфіну, податківців з величезною кількістю технічних правок в один документ – з порівняльною таблицею на 580 сторінок і ввімкнути турборежим", – описує стратегію авторів законопроекту директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Відео дня

За прогнозами експерта, в разі прийняття законопроекту Україну очікує втрата 1% ВВП країни (у т. ч. скорочення виробництва через підвищення ренти на видобуток газу і руди. а також впровадження BEPS), згортання роботи ІТ-компаній в Україні (через норми про подвійне оподаткування і 18% податку на прибуток за кордоном).

Крім того, Анатолій Амелін прогнозує серйозне погіршення бізнес-клімату в Україні (в т. ч. через невиправдане посилення контролю за розмиванням податкової бази), неправомірні втручання податківців (у т. ч. щодо коригування фінансового результату) і дискримінацію іноземних інвесторів (оподаткування курсової різниці).

"Хоча законопроект і сильно змінився в порівнянні з першим читанням, він залишився дуже важким. Значний негатив – правило ділової мети – право податківця оцінювати зовнішньоекономічну операцію – вона має економічний сенс чи ні. Постійні судові тяжби за даним напрямом, що почалися ще при Азарові – повернуться знову. З урахуванням планів освоєння ринків Євросоюзу українськими експортерами – це дуже погана ініціатива", – пояснює експерт Інститут соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин.

За словами експерта, даним законопроектом Україна бере на себе невиправдано завищені міжнародні зобов'язання, які ні бізнес, ні держава не зможуть виконати.

"Деякі частини інструментарію, який міститься в законопроекті, Євросоюз заводив директивами протягом 3,5-7 років – довгий був перехідний період. У нас – лише рік. Самі податківці в істериці – вони не знають що робити і як. Але при цьому штрафи збільшуються по багатьом позиціям в 4 рази", – пояснює Черкашин.

Нагадаємо, проти цього законопроекту ще в листопаді 2019 р. виступили практично всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – в т. ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгівельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України виступили категорично проти законопроекту №1210, назвавши його «податковим терором».

"Рада підприємців при КМУ закликає народних депутатів не підтримувати законопроект №1210. Бізнес і експертне співтовариство неодноразово звертали увагу влади на потенційне погіршення стану економіки через подібні податкові нововведеня, зокрема впровадження практики "податкового терору" стосовно сумлінних платників податків", - заявили в Раді підприємців при Кабінеті міністрів України.

Але, незважаючи на вкрай негативну позицію українського бізнесу, 3 грудня 2019 р. законопроект №1210 був прийнятий у першому читанні.