Ілюстрація REUTERS

Директор Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка може повернутися в епоху Великої депресії 1920-х років.

Про це вона сказала, виступаючи в Інституті міжнародної економіки Петерсона у Вашингтоні, повідомляє прес-служба МВФ.

За словами Георгієвої, нова епоха Великої депресії може бути спричинена нерівністю між різними групами населення країн та нестабільністю фінансового сектора.

Відео дня

Читайте такожУ МВФ розповіли, коли приймуть рішення про нову програму для України

Голова фонду пояснила, що, незважаючи на те, що розрив у нерівності між країнами за останні 20 років істотно скорочувався, розбіжності всередині країн, навпаки, зростали. Зокрема, надмірна нерівність в доходах населення всередині країн може перешкодити зростанню і привести до "політичних потрясінь" та зміцненню популізму.

"Наприклад, у Сполученому Королівстві 10% найбагатшого населення має стільки ж грошей, скільки і 50% найбіднішого. Певним чином ця тривожна тенденція нагадує раннє ХХ століття, коли технології та інтеграція в рівній мірі призвели до першої "позолоченої епохи", потім до "ревучих двадцятих" і, нарешті, до фінансової катастрофи", - зазначила директор.

На думку Георгієвої, протягом наступного десятиліття такі проблеми, як зміна клімату і посилення торгового протекціонізму, можуть призвести до соціальних заворушень і нестабільності на фінансових ринках.

Нагадаємо, Велика депресія - це світова економічна криза у період з 1929 по 1933 рік. Її викликав обвал бірж у США.

Як повідомляв УНІАН, у 2020 році світову економіку чекає "слоубалізация" - уповільнення темпів зростання.