Ілюстрація / REUTERS

У 2020 році світову економіку чекає "слоубалізація" - уповільнення темпів зростання.

Про це йдеться в прогнозі консалтингового агентства PwC, передає РБК.

На думку експертів, у нинішньому році світова економіка зросте на 3,4% за паритетом купівельної спроможності. При цьому в XXI столітті середньорічна величина цього показника становила 3,8%. На тлі уповільнення зростання та напруженості в світовій торгівлі з'являться "складності для світових ланцюжків постачань і подальшої економічної інтеграції в масштабах всього світу", - зазначили в PwC.

Відео дня

Джерелом оптимізму для світової торгівлі експерти називають сферу послуг: очікується, що в нинішньому році показник експорту послуг у світі досягне $7 трлн із збереженням лідерства США і Великої Британії.

Читайте такожЕкономічний прогноз на 2020 рік: скромний ріст, низька інфляція і можливе повернення девальвації

"Ми повинні чітко розуміти, що відбувається глобальне уповільнення зростання економіки ("слоубалізація"), яке характеризується продовженням інтеграції та економічного розвитку, але більш повільними темпами, нижче середніх", - зазначив старший економіст PwC Баррет Купелян.

У PwC також прогнозують повсюдне зростання числа робочих місць з "нерівномірністю розподілу". Очікується, що країни "Великої сімки" збільшать кількість робочих місць на 2 мільйони, а, згідно з прогнозом Міжнародної організації праці (структура ООН), у семи найбільших країнах з економікою, що розвивається, включаючи Китай, з'явиться ще 8 мільйонів вакансій.

Експерти додали, що до 2020 року чисельність населення планети складе 7,7 млрд осіб (ООН називала цю ж цифру навесні 2019 року) - це на 10% більше, ніж на початку десятиліття. Згідно з прогнозом, найбільше населення зросте в Китаї, Індії і країнах Африки на південь від Сахари. При цьому, повідомляє PwC, кількість людей старше 60 років у світі перевищить 1 мільярд.

Як повідомляв УНІАН, згідно з осіннім прогнозом Міжнародного валютного фонду, у 2019 році світова економіка зросте на 3%, що є найнижчим показником з 2008 року. У 2020 році, як очікується, зростання складе 3,4% завдяки поліпшенню ситуації на ринках, що розвиваються в Латинській Америці і Далекому Сході, писав МВФ.