Ілюстрація REUTERS

Національний банк України очікує, що НАК "Нафтогаз України" продасть отримані в результаті судового виграшу у російського "Газпрому" 3 мільярди доларів на міжбанківському валютному ринку.

Читайте такожДержборг України за рік зріс на $6 мільярдів

Про це повідомив журналістам голова НБУ Яків Смолій.

Відео дня

"Ми очікуємо, що кошти, які отримав "Нафтогаз" від "Газпрому" в сумі майже 3 мільярди доларів, будуть продані й зараховані до державного бюджету. Ми будемо присутні на ринку і викупимо цю валюту", - сказав глава НБУ.

Згодом він уточнив, що «Нафтогаз» напри кінці минулого року вже продав 500 млн дол. з цієї суми, і Нацбанк готовий викупити залишок валюти в обсягу 2,4 млрд дол., якщо ці кошти не викуплять інші компанії чи банки.

У НБУ пояснили, що у «Нафтогазу» немає необхідності залишати цю валюту на рахунках, маючи надходження валюти за послуги транзиту, але остаточне рішення ухвалюватиме керівництво компанії і уряд.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня «Нафтогаз України» отримав від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу.

30 грудня 2019 року у Відні ОГТСУ уклав міжоператорську угоду з ВАТ "Газпром", оператором російської газотранспортної системи. Договір про взаємодію суміжних операторів ОГТСУ і "Газпрому" входив до пакету угод, необхідних для продовження транзиту газу по території України до 2025 року.