Прем'єр Олексій Гончарук / REUTERS

Недовиконання бюджету в січні викликано зміцненням гривні у порівнянні з запланованими раніше показниками й зменшенням надходжень від енергетичної сфери у зв'язку з аномально теплою зимою.

Читайте такожБюджет-2019 зведено з дефіцитом понад 72 мільярди гривень – Мінфін

Про це заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час години запитань до уряду.

Відео дня

"Насамперед, це викликано тим, що бюджет у нас заснований на курсі 27 (гривень за долар) відповідно до макропрогнозу, підготовленим у жовтні. Зараз середній курс у січні у нас був 24,1. Це головна причина, чому цифри відрізняються. Друга. У нас тепла зима, це означає, що енергетика працює менше, спалюється менше енергоносіїв імпортується та експортується менше газу. Це означає, що зменшуються надходження від цієї величини", - сказав Гончарук.

Прем'єр також зазначив, що об'єктивних факторів недовиконання бюджету ще кілька, і уряд готовий зустрітися з головами фракцій і детально пояснити кожен з них.

Як повідомляв УНІАН, доходи державного бюджету України в січні становили 42,6 мільярда гривень, що на 25% нижче планового показника на цей період. За повідомленням Міністерства фінансів, головною причиною недовиконання по доходах стали суттєві зміни макроекономічних показників України в порівнянні з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року.

Раніше міністр фінансів України Оксана Маркарова заявляла, що держбюджет України на 2019 рік не буде виконаний за доходами, в тому числі й через сильне зміцнення гривні.