Планові доходи бюджета за січень виявились менше запланованих / фото УНІАН

Доходи загального фонду державного бюджету України в січні становили 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн, або на 25%, нижче планового показника на цей період.

Читайте такожУ 2020 році розмір максимальної пенсії збільшуватимуть тричі - Мінсоцполітики

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, головною причиною недовиконання доходів стали суттєві зміни макроекономічних показників порівняно з прогнозом уряду, затвердженим в жовтні 2019 року.

Відео дня

Зокрема, більш високий обмінний курс гривні - 24,1 грн/дол. проти 27 грн/дол., а також більш низький обсяг імпорту - на 2,5%, нижчі ціни на газ.

За інформацією Мінфіну, сукупні запозичення до загального фонду держбюджету в січні становили 50,8 млрд грн, з яких 16,9 млрд грн були отримані на внутрішньому ринку.

При цьому, на погашення держборгу в січні спрямовано 31,6 млрд у гривневому еквіваленті.

Зазначається, що витрати держбюджету в січні були профінансовані відповідно до розпису на підставі відкритих асигнувань.

Також повідомляється, що Міністерство фінансів на підставі оперативних даних за січень вживе заходів відповідного реагування на об'єктивні фактори, які впливають на доходи і видатки держбюджету, щоб нівелювати їх негативний вплив протягом року.

Як повідомляв УНІАН, державний бюджет України за січень-грудень 2019 року виконано з дефіцитом у розмірі 78,050 млрд грн, що на 32% вище дефіциту за попередній рік.

Держбюджет на 2020 рік передбачає доходи в 1,096 тлрн грн, витрати в 1,182 трлн грн, граничний рівень дефіциту в 94,3 млрд грн, граничний обсяг держборгу в 2,363 трлн грн.