Кабмін опублікував інформацію про доходи міністрів за січень / фото УНІАН

Кабінет міністрів України опублікував інформацію про зарплати міністрів за січень 2020 року. Дані представлено на урядовому порталі.

Читайте такожКабмін суттєво урізав премії топ-менеджерів держкомпаній

У повідомленні наголошується, що Кабмін працює відкрито і прозоро, і тому така інформація оприлюднюватиметься на урядовому порталі щомісяця.

Відео дня

«Справедливим буде прив'язати зарплати міністрів, заступників міністрів й інших чиновників до середньої зарплати по країні через коефіцієнт. Прем'єр-міністр і міністри - 5 середніх зарплат; заступники міністрів - 4,5. Максимальна премія - не більше ніж один оклад», - наводяться в повідомленні слова прем'єра Олексія Гончарука.

У релізі наголосили, що в січні виплати нараховувались за старими правилами. Але вже в лютому, згідно з ухваленим 5 лютого урядом рішенням, зарплати міністрам й іншим високопоставленим чиновникам нараховуватимуться з прив'язкою до середньої зарплати по Україні через встановлений коефіцієнт. При цьому премії будуть не більше одного окладу і відповідно до оцінки діяльності за результатами кварталу.

Так, оклад прем'єр-міністра до вирахування податків становить 41 965,8 грн, фактично було виплачено 33 782,47 грн. Розмір премії становив 20 000 грн, але, як зазначається в повідомленні, премія членам уряду буде узгоджено і виплачено в лютому.

Оклад віце-прем'єра з питань європейської інтеграції Дмитра Кулеби становить 42 039,44 грн, або 33 841,75 за вирахуванням податків. Премію буде виплачено в розмірі 17 000 грн.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков за січень заробив 47 290,13 грн, це сума після сплати податків. Премію ж міністр отримає в розмірі 30 000 грн.

У міністра Кабміну Дмитра Дубілета оклад скромніший: 12 721,63 грн після сплати податків, премія не передбачена.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у січні отримав 27 713,18 грн після сплати податків і зборів, а премія становитиме 17 000 грн.

Оклад міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофія Милованова становить 51 903 грн, після сплати податків - 41 781,92 грн, премія - 30 000 грн.

Юлія Соколовська, міністр соціальної політики, в січні отримала 40 048,94 грн після сплати податків і зборів, премія розрахована в розмірі 24 381 грн.

Як повідомляв УНІАН, у грудні минулого року з'явилася інформація, що міністр розвитку економіки Милованов і міністр юстиції Денис Малюська попросили Гончарука звільнити їх. Причиною нібито стало недостатнє матеріальне забезпечення. Пізніше міністри офіційно спростували інформацію про звільнення.

14 січня Милованов заявив, що ряд заступників міністрів вирішили звільнитися з Кабінету міністрів через низьку заробітну плату. 15 січня, народний депутат від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко заявив, що Кабмін встановив новий мінімальний розмір окладу і сітку зарплат для топ-чиновників. За його словами, зокрема, встановлюється новий мінімальний розмір посадового окладу - два прожиткові мінімуми (станом на 1 січня 4 тис. 204 грн). У результаті президент Володимир Зеленський доручив уряду обмежити заробітні плати та премії керівникам органів виконавчої влади.