Крісталіна Георгієва / REUTERS

Через епідемію коронавірусу Міжнародний валютний фонд (МВФ) відкликає поданий ним раніше прогноз розвитку світової економіки на 2020 рік.

Як повідомила на прес-конференції в середу, 4 березня, у Вашингтоні голова МВФ Крісталіна Георгієва, виходячи з поточної ситуації, у 2020 році зростання світового ВВП виявиться нижчим, ніж рік тому, передає DW.

За словами Георгієвої, точно оцінити, наскільки зміниться кон'юнктура світової економіки, на цей момент складно. Багато залежить від того, скільки триватиме епідемія коронавірусу та якими будуть її наслідки.

Відео дня

При цьому голова МВФ підкреслила, що організація спробує залучити всі доступні їй інструменти, щоб у разі потреби допомогти своїм 189 членам подолати економічні наслідки епідемії COVID-19.

Читайте такожМВФ прогнозує уповільнення темпів зростання світової економіки через коронавірус

Щоб допомогти бідним державам і країнам ыз перехідною економікою в боротьбі з епідемією COVID-19, МВФ надасть їм кредити на загальну суму в 50 млрд доларів. 10 млрд доларів з цієї суми призначені для кредитів найбіднішим країнам. Виділятися вони будуть під нульову ставку, повідомили в МВФ.

Раніше, 3 березня, Світовий банк (СБ) також заявив про намір надати країнам кредити в розмірі 12 млрд доларів для боротьби з коронавірусом. За словами представників Світового банку, насамперед ці гроші мають піти на розвиток національних систем охорони здоров'я. Близько 4 млрд доларів, призначених для цих кредитів, будуть взяті з активних програм СБ.

У січні 2020 року МВФ повідомив, що в 2019 році світовий ВВП зріс на 2,9 відсотка. У тому ж повідомленні прогнозувалося, що в 2020 році цей показник складе 3,3 відсотка. Очікується, що експерти МВФ опублікують оновлений прогноз зростання світової економіки в 2020 році у квітні поточного року.